Forskningen har ganska klart för sig hur hästar bäst lär sig det vi människor vill. Det kan handla om allt från dressyr, att lära hästen att något inte är farligt eller helt enkelt att få hästen att stå stilla och vara avslappnad när du vill. Ändå är just hästens inlärning ett område i hästvärlden där det finns en hel del myter och missuppfattningar. Dessutom får vi lära oss grunderna i hur man klickertränar sin häst. Idag träffar Pälspodden forskaren Jenny Yngvesson, vid SLU och dressyrryttaren Angelica Byström.
Henrik Jönsson leder samtalet.
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.
Är hästen halt, eller inte halt? Det är inte så lätt att se för en hästägare och kanske inte ens för en veterinär. Samtidigt är statistiken tydlig. Hälta hos häst är ett jätteproblem. Det är den i särklass vanligaste skadan som våra hästar drabbas av. Som tur är händer mycket inom forskningen när det gäller att upptäcka och förebygga det här problemet.
Marie Rhodin, forskare och universitetslektor på Statens Lantbruksuniversitet, SLU och dessutom veterinär, och Elin Hernlund, forskare och veterinär på SLU.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Har du tänkt på att många hundar är överviktiga idag? Har du också sett att många
hundägare har samma problem som sina hundar? Nu undrar jag hur det hänger ihop.
Varför är det så, vad innebär det men framför allt, vad kan man göra åt det? Det kan
väl inte vara så svårt att ge hunden lite mindre mat och mer motion?
Eller? En som har forskat om detta är Josefin Ström från SLU.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Hur hundars stressnivåer påverkas av livsstilsfaktorer och av människorna som hundarna lever ihop med. Det är känt att individer inom samma art kan spegla varandras känslomässiga tillstånd, exempelvis hos barn och mödrar. Kan en liknande spegling av stressnivåer över längre tid ske även mellan arter, hunden och människan? I studien deltog 58 hundar av raserna border collie (25 stycken) och Shetland sheepdog (33 stycken) och deras kvinnliga ägare.
Medverkande:
Programledare: Henrik Johnsson
Forskare: Lina Roth, biolog och docent i zoologi samt Ann-Sofie Sundman, nybliven doktor i etologi och försteförfattare av artikeln
Vi på Agria har Sveriges i särklass största databas över sjukdomar och skador hos våra hundar. Det här är värdefull information som kan hjälpa till att göra våra hundar friskare. I dagens avsnitt ska vi prata om Agria Breed Profiles, och hur rasklubbarna kan använda det i avelsarbetet.
Gäster är Brenda Bonnett och Anne Bucksch.
Programledare: Emma Bergqvist
Presenteras av Agria Djurförsäkring.
Vi vill att hästryggar ska tåla stora belastningar, de ska ta parera vikten från, ibland skumpiga, människokroppar och fungera under sadlar som inte alltid är anpassade, Vi vill att de ska kunna hoppa höga hinder och utföra avancerade dressyrrörelser. Men ibland tar det plötsligt stopp - hästen protesterar, vill inte längre lyda. Vad kan ha hänt?
Har din katt blivit extra tillgiven på sistone, jamar och tyr sig till dig? Det kan ju verka mysigt och trevlig. Men i nästa steg blir katten vinglig och får problem att röra på sig, och man blir orolig över sin katt, vad kan det vara för fel? Lyssna på Pälspodden med nya programledaren Henrik Johnsson som går till djupet med den dödliga kattsjukdomen vingelsjuka.
Kolik, att ha ont i magen, är ett av de vanligaste problemen som drabbar våra hästar. Idag ska vi diskutera vad kolik är, hur vi bäst undviker problemen och hur ska vi agera om vi misstänker att vår häst har drabbats?
Gäster är: i studion: Katarina Nostell, veterinär och docent och universitetslektor för internmedicin på häst vid SLU samt pararyttaren i dressyr, Felicia Grimmenhag.
Programledare som vanligt Emma Bergkvist.
Produceras av Agria Djurförsäkring