Nu är det dags att prata hältor i Pälspodden igen! Hälta är den i särklass vanligaste diagnosen som hästägare kan stöta på. Men forskningen går framåt och här bjuder Pälspodden på de senaste rönen från Elin Hernlund på SLU tillsammans med Kristian von Krusenstierna. Henrik Johnsson programleder och reder ut knepiga frågor.
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Vad är svenskars attityder till hundar? Är det ok att ta med sig sin hund på kaféet eller restaurangen? Och hur ser det ut på våra äldreboenden? Två forskare vid Göteborgs universitet har djupdykt i svenska folkets hundkärlek och hur attityderna har förändrats de senaste åren. Pälspoddens programledare Henrik Johnsson lotsar samtalet med professor Maria Oskarson, och docent Anna Bendz, båda hemmahörande vid den vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet.
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring
När många tänker sig ett hästliv när det är som bäst, så ser de framför dig en häst som springer utomhus tillsammans med kompisar i en flock. Men det är naturligtvis inte så enkelt. I Pälspoddens avsnitt om lösdrift presenteras därför en mängd tips för säker lösdrift. Karin Morgon, docent och forskningsledare på Strömsholm samt Linda Kjellberg, som också forskar och är huvudlärare i hästkunskap på Strömsholm, intervjuas av Henrik Johnsson.
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.
Trots att ett föl fötts till synes helt friskt kan det bli akut sjukt och få blodförgiftning inom bara något dygn. I det här avsnittet berättar veterinären och forskaren Anna Kendall på SLU varför det kan bli så och vad man ska vara extra uppmärksam på och hur det går att förebygga det här allvarliga problemet.
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring. Programledare är Henrik Johnsson.
Vi som har hund vet naturligtvis att hundar, dom har en personlighet. Vår hund kanske var nyfiken, modig, försiktig eller glad redan när den kom hem från uppfödaren som liten valp. Men vad menar man egentligen när man pratar om att hundar har en personlighet? Det ska vi få veta mer om för i det här avsnittet träffar vi Kenth Svartberg, som forskar om personlighetstester på hund vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
De flesta hästar kommer någon gång i sitt liv att få en sårskada. Då är det viktigt att veta hur du ska agera. Vad kan man fixa själv? När ska man ringa veterinär? Och vad kräver vård? I det här avsnittet träffar vi Dylan Gorvy, Kirurgisk Chefsveterinär, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.
Djur kan vara känslomässiga genier. De tycker om oss. De ger oss uppmärksamhet, ibland läser de vårt kroppsspråk. De accepterar oss som vi är, oavsett hur vi ser ut eller vad vi presterar. De kan minska vår stress och kanske till och med ge mening åt våra liv. Kan djur hjälpa oss med balansen som saknas i det moderna livet? Allt mer forskning pekar i den riktningen. Att rida och umgås med hundar och katter används allt oftare för att få oss att må bättre - på äldreboenden, i skolor och i vården. Spännande projekt som vi ska få höra om i det här avsnittet.
Gäst är professor Lena Lidfors på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.
Vi vill ju att våra hästar ska bli helt friska efter en sjukdom eller en skada. Eller i alla fall att de ska bli så bra som det bara går. Därför träffar vi forskaren Anna Bergh på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är en av Sveriges främsta experter på just rehabilitering av bland annat hästar. Dessutom deltar Emelie Brolin, dressyrryttare och tränare.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.
Det blir allt vanligare att ta väl hand om katter och att rehabilitera Därför träffar vi idag forskaren Anna Bergh på Statens Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är en av Sveriges främsta experter på just rehabilitering av djur.
Programledare: Henrik Johnsson.
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Forskningen har ganska klart för sig hur hästar bäst lär sig det vi människor vill. Det kan handla om allt från dressyr, att lära hästen att något inte är farligt eller helt enkelt att få hästen att stå stilla och vara avslappnad när du vill. Ändå är just hästens inlärning ett område i hästvärlden där det finns en hel del myter och missuppfattningar. Dessutom får vi lära oss grunderna i hur man klickertränar sin häst. Idag träffar Pälspodden forskaren Jenny Yngvesson, vid SLU och dressyrryttaren Angelica Byström.
Henrik Jönsson leder samtalet.
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.
Är hästen halt, eller inte halt? Det är inte så lätt att se för en hästägare och kanske inte ens för en veterinär. Samtidigt är statistiken tydlig. Hälta hos häst är ett jätteproblem. Det är den i särklass vanligaste skadan som våra hästar drabbas av. Som tur är händer mycket inom forskningen när det gäller att upptäcka och förebygga det här problemet.
Marie Rhodin, forskare och universitetslektor på Statens Lantbruksuniversitet, SLU och dessutom veterinär, och Elin Hernlund, forskare och veterinär på SLU.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Har du tänkt på att många hundar är överviktiga idag? Har du också sett att många
hundägare har samma problem som sina hundar? Nu undrar jag hur det hänger ihop.
Varför är det så, vad innebär det men framför allt, vad kan man göra åt det? Det kan
väl inte vara så svårt att ge hunden lite mindre mat och mer motion?
Eller? En som har forskat om detta är Josefin Ström från SLU.
Programledare: Henrik Johnsson
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Hur hundars stressnivåer påverkas av livsstilsfaktorer och av människorna som hundarna lever ihop med. Det är känt att individer inom samma art kan spegla varandras känslomässiga tillstånd, exempelvis hos barn och mödrar. Kan en liknande spegling av stressnivåer över längre tid ske även mellan arter, hunden och människan? I studien deltog 58 hundar av raserna border collie (25 stycken) och Shetland sheepdog (33 stycken) och deras kvinnliga ägare.
Medverkande:
Programledare: Henrik Johnsson
Forskare: Lina Roth, biolog och docent i zoologi samt Ann-Sofie Sundman, nybliven doktor i etologi och försteförfattare av artikeln
Vi på Agria har Sveriges i särklass största databas över sjukdomar och skador hos våra hundar. Det här är värdefull information som kan hjälpa till att göra våra hundar friskare. I dagens avsnitt ska vi prata om Agria Breed Profiles, och hur rasklubbarna kan använda det i avelsarbetet.
Gäster är Brenda Bonnett och Anne Bucksch.
Programledare: Emma Bergqvist
Presenteras av Agria Djurförsäkring.
Vi vill att hästryggar ska tåla stora belastningar, de ska ta parera vikten från, ibland skumpiga, människokroppar och fungera under sadlar som inte alltid är anpassade, Vi vill att de ska kunna hoppa höga hinder och utföra avancerade dressyrrörelser. Men ibland tar det plötsligt stopp - hästen protesterar, vill inte längre lyda. Vad kan ha hänt?
Har din katt blivit extra tillgiven på sistone, jamar och tyr sig till dig? Det kan ju verka mysigt och trevlig. Men i nästa steg blir katten vinglig och får problem att röra på sig, och man blir orolig över sin katt, vad kan det vara för fel? Lyssna på Pälspodden med nya programledaren Henrik Johnsson som går till djupet med den dödliga kattsjukdomen vingelsjuka.
Kolik, att ha ont i magen, är ett av de vanligaste problemen som drabbar våra hästar. Idag ska vi diskutera vad kolik är, hur vi bäst undviker problemen och hur ska vi agera om vi misstänker att vår häst har drabbats?
Gäster är: i studion: Katarina Nostell, veterinär och docent och universitetslektor för internmedicin på häst vid SLU samt pararyttaren i dressyr, Felicia Grimmenhag.
Programledare som vanligt Emma Bergkvist.
Produceras av Agria Djurförsäkring
Hur vet vi om vår häst mår bra både fysiskt och mentalt? Även om många av oss naturligtvis känner att vi förstår vår häst och hur den mår, så vore det ju praktiskt med en sorts objektiv checklista. Och nu finns det faktiskt en sådan, tack vare svensk forskning.
I det här avsnittet av Pälspodden har vi med oss Sofie Viksten, som har doktorerat om hästens välfärd och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Dessutom deltar Ilona Eismann, som driver stall i Täby och har arbetat på Lövsta Stuteri, bland annat som groom till dressyrryttaren Tinne Wilhelmsson.
Programledare: Emma Bergkvist
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring
Idag ska vi koncentrera oss på hästens hovar, skor och hovslagare. Vad är viktigt att tänka på, hur viktigt är det att ta hand om hästens hovar och hur hittar man en bra hovslagare. Gäster är en av Sveriges ledande experter på hästens hovar, Ove Wattle, docent
och universitetslektor vid SLU samt Rebecca Giegold, hovslagaren bakom bland annat Grevlundas hästar och Peder
Fredricsons hästar de senaste 16 åren.
Programledare: Emma Bergkvist
Pälspodden presenteras av Agria djurförsäkring
Vi vill inte bara ha friska och snygga hundar, vi hundägare vill också ha hundar som fungerar i vardagen, och inte är exempelvis alltför rädda eller aggressiva. Det här avsnittet av Pälspodden handlar om hundars beteende och hur uppfödare och rasklubbar kan arbeta med detta genom tester. Gäster är Erling Strandberg, professor i husdjursgenetik vid SLU och expert på just hundars beteende och avel samt Helena Sirén från Kennelklubben.
Programledare är som vanligt Emma Bergkvist.
Pälspodden presenteras av Agria djurförsäkring.
Ibland krånglar vi djurägare till saker alldeles i onödan. Ett exempel på det är hästfoder. Visste du exempelvis att många hästar klarar sig bäst helt utan kraftfoder, och att många av näringstillskotten i butiker är helt onödiga för de allra flesta?
Idag ska vi snacka om det bästa hästfodret med Cecilia Müller, docent vid SLU och expert på hästfoder samt Emelie Brolin, elitryttare i dressyr.
Pälspodden presenteras av Agria djurförsäkring.
Idag ska vi tala om ett av de största problemen som drabbar våra hästar - hälta. Vi talar om hur vi stärker hästarnas kroppar och hur vi som ryttare samverkar med hästen för balans. Dessutom får vi reda på en hel del om underlag för elit och för oss vanliga dödliga.
Två personer är gäster: Lars Roepstorff, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, expert på allt från underlag till hästens biomekanik.
Gäst nummer två är Jens Fredricson, elitryttare, stallmästare och tränare.
Programledare är som vanligt Emma Bergkvist.
Pälspodden produceras av Agria djurförsäkring.
Idag ska vi inte prata om hur vi kan hjälpa våra djur utan hur djuren kan hjälpa oss. Och det vill inte säga lite. Ny svensk forskning visar nämligen att den som har en hund kan bli friskare och leva längre. De här spännande resultaten har så klart uppmärksammats över hela världen. Gäst är Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid vid Uppsala universitet. Hon har lett en studie som visar att människans bästa vän också kan hjälpa oss att leva längre.
Programledare: Emma Bergqvist
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.
Dagens avsnitt handlar om något som vi djurägare ofta inte vill tänka på, nämligen cancer hos våra djur. Men det finns hopp. Allt fler läkemedel som tidigare har varit tillgängliga enbart för människor börjar användas även på sällskapsdjur. Vi får också svaret på hur vi förebygger cancer och hur vi snabbast upptäcker symtomen. Gäst är en av Sveriges ledande cancerexperter på sällskapsdjur, Professor Henrik Rönnberg, som har forskat om detta, är specialist inom klinisk onkologi och ansvarar för utbildningen av onkologer vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Programledare: Emma Bergqvist
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.
Hur får man hållbara tävlingshästar som kan prestera på absolut toppnivå? Idag har vi Peder Fredricson och veterinär Karl-Henrik Heimdahl som gäster i Pälspodden.
Programledare: Emma Bergkvist. Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.